4

L bliver fire år i dag. Det er fire år og fem dage siden, at jeg sad højgravid i toget fra Aalborg til Sjælland. Fire år og to dage siden at jeg deltog i 9. A’s dimission på Frydenhøjskolen. Fire år, en dag og en halv nat siden at jeg vågnede op i min lillebrors lejlighed i Nordvest ved at vandet gik. Min telefon næsten var løbet tør for strøm velvidende om at Janus sov i den anden ende af landet. Et opkald til min lillebror, som kom på cykel 10 minutter efter med en oplader. Flere opkald til Janus og diverse jordmødre på henholdsvis Hvidovre Hospital og Aalborg Hospital. En stor beslutning og så en hæsblæsende tur tværs over landet med et viskestykke i underbukserne, så fostervandet ikke skulle plette sæder i taxaen til Valby, toget til Roskilde og min mors bil til Aalborg. Med min stærke lillebror som den fokuserede chauffør og optimistiske guide ved min side gennem hele turen. Fire år og en dag siden at jeg ankom på Aalborg Hospital og fik at vide, at jeg ikke var klar til fødegangen og skulle gå hjem og vente på at veerne gik i gang. Fire år og en nat siden at jeg ankom på hospitalet for anden gang og overnattede med smertestillende. Fire år siden at jeg fik ve-stimulerende drop og fødte L tre timer senere. Det føles på en gang som ufatteligt lang tid siden og samtidig som om, det var i går.

Nu er det lille spædbarn vi holdt i vores arme forvandlet til en livlig og glad fireårig. Ufatteligt.

Vores morgen kommer lidt skævt fra start. Vi har pyntet spisebordet aftenen før med tog, flag og balloner. L vågner ved sekstiden, og da vi går nedenunder, ser hun surt på det pyntede bord og spørger: ”Hvor er fødselsdagsdugen?” Sådan en har vi aldrig haft på herhjemme. Vi har et fødselsdagstog med dyrerne fra DR, en flagranke af træ og balloner. Det pynt går igen fra år til år. Men ingen dug. Det må være noget, hun har et andet sted fra. ”Hvilken dug?” Spørger jeg. ”Sådan en med flag på.” Det kunne selvfølgelig have set flot ud, konstaterer jeg, men vi har ikke sådan en. L er ikke tilfreds og surmuler til Lille Nørd. Er tvær og utilnærmelig. Men så lokker jeg hende ovenpå for at tage tøj på, og Janus stiller hendes blå cykel frem, som vi har pimpet med ringklokke og dukkesæde – hendes højeste ønske. Da hun kommer ned og tager tæppet af cyklen er surmuleriet over dugen forsvundet. Dukke Fie får straks en tur. M vil også rigtig gerne cykle og bliver ked af det, da han ikke får lov.

IMG_2572 IMG_2576 IMG_2578

Det gør ikke situationen bedre for ham, at han er blevet rigtig sulten, da vi ikke har spist morgenmad endnu. Så han får lov at sætte sig ved bordet og spise lidt yoghurt indtil vi andre kommer.

IMG_2580 IMG_2581

Jeg kører L i børnehaveskole. Det er hendes sidste dag inden en lang og doven sommerferie starter. Vi har fået et recommendation letter med hjem – en slags evaluering – og jeg læser det med nysgerrighed og stolthed. Her er to lærere som detaljeret beskriver L, som de har set hende i de sidste to måneder i The Childrens Garden. Det lyder cirka sådan her: Hun er ekstremt genert, selvstændig og elsker at deltage i aktiviteter med musik, sang og billedkunst. Hun forstår 80 % af det engelske og en del tysk. Hun kommunikerer i få ord, med tegn og kropssprog. Hun har svært ved at kommunikere med de andre børn i klassen og stadig let til tårer ved afskeden med mor eller far om morgenen. Hendes finmotorik er rigtig god og hun elsker at tegne selvstændigt og producerer some amazing work. 

Ved frokost stiller L et af de der spørgsmål, som er så svære at svare på: ”Hvorfor kan man ikke mærke, at man er fire?”

Om eftermiddagen giver fødselsdagsbollerne mig sved på panden. L har bestilt boller med glasur og slik. Bollerne vil ikke hæve og i ovnen bliver de brændte udenpå, men er klæbrige indeni. Jeg har heldigvis lavet dobbeltportion og anden omgang i ovnen bliver lidt bedre. Jeg har skruet ned for temperaturen, stillet pladen øverst og et fad med vand tager den værste varme fra bunden. Gasovn: “you challange me!” Her pynter vi dem:

IMG_2595 IMG_2596

De blev indtaget med stor velbehag af fødselsdagsbarnet. Resten af dagen gik med mere gaveåbning, leg og skønt samvær.

2 Comments Tilføj dine

 1. Anja-kusine siger:

  Tillykke med fødselsdagen til Lilly! 4 år er en flot alder. Hun lyder som en klog pige allerede😃 Jeg ville heller ikke acceptere en cykel uden dukkesæde!
  Jeg har hygget mig med din blog gennem intens eksamenslæsning, det har været godt at drømme sig lidt væk 😊 sejt at I våger at gøre ting lidt anderledes! Og hyg jer i varmen -Adam bliver sur hvis jeg påpeger at der er sommer i DK, med 15 gader og ingen sol… Knus fra Anja (og to australske hunde og den rødhårede)

  Like

 2. Annie Billesbølle siger:

  Stor tillykke med Lilly i dag. Hip hip hurra for Lilly.🎂🍰

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s