Emirati cuisine

Da jeg satte mig ved computeren i onsdags, havde jeg som udgangspunkt IKKE et blogindlæg om det igangværende regnvejr i hovedet. Det skulle blot være indledningen – en her-og-nu-imens-jeg skriver-status – og så var min intention egentlig at dele vores oplevelse med brunch på Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (ja, sorry, men det ER altså navnet på centeret, jeg beklager, at det er så langt) fra i lørdags.

Men som I godt ved, så blev det der blot så ud som en (almindelig dansk) regnvejrsdag, til en nødsituation her i ørkenstaten, hvor patienter blev evakueret fra det lokale hospital (vand i kælderen, hvor nødgeneratoren stod), trafikkaos med timelange køer på de store sekssporede motorveje og forsinkelser på mange fly (heldigvis ikke på moster L og onkel T’s fly. De fløj hjem i går morges). I dag – på anden dagen efter regnen – arbejdede store tankbiler med at pumpe villaveje, parkeringspladser og rundkørsler fri for vand.

Mange mennesker har mistet biler, møbler og døjer nu med et kæmpe oprydningsarbejde indendørs og udendørs. Det er dog heldigvis bare materielt gods, alle slap – ihvertfald ifølge officielle udmeldinger – med livet i behold. Vi er sluppet billigt med lidt fugt bag en væg i soveværelset, et ødelagt vandingssystem og oprydning udendørs med at feje fliserne fri af grums.

Nå, tilbage til brunchen. Det var nemlig ikke den typiske fredags-brunch, som er helt unik her i Dubai. Eksklusiv  og dyr, jakkesæt og høje hæle, kaviar og bobler, ja, egentlig en fest ved højlys dag. Nej, vi havde booket os – moster L, onkel T og firkløveret – ind til en brunch på Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Brunchen er et såkaldt cultural meal, på hjemmesiden er det beskrevet således:

Join us for a traditional Emirati breakfast or lunch at the Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding in the ambience of our wind tower house. Located in the Al Bastakiya trading village in the Al Fahidi Historic District, one of the oldest  neighbourhoods in Bur Dubai. Enjoy a meal with local flair while chatting with an Emirati host about UAE culture, customs and religion.

(http://www.cultures.ae/index.php/ouractivities/cultural-meals)

Vores værter – en muslimsk ung studerende kvinde og en muslimsk gift mand (jeg fik ikke fat i deres navne) – præsenterede sig og bad os spørge dem, om det vi havde lyst til. Kvinden uddybede at intet spørgsmål var for dumt, pinligt eller tabubelagt til at blive stillet, de ville forsøge at svare på ALT.

IMG_5780

Før måltidet fik vi serveret en lille kop krydret kaffe med kardemomme og safran. Koppen var lille, så kaffen ikke nåede at blive kold, inden vi drak den. Så snart koppen var tom, blev vi tilbudt mere.

Derefter var det selve brunchen, som bestod af både kolde og varme retter. Jeg vil forsøge, at beskrive de retter, som jeg kan huske. Navnene på retterne må I undvære. Kikærter med chili og krydderier. Nudler med røræg. Safranris med kylling, mandler og tørrede frugter. Gryderet med kylling og grøntsager i sovs. Flade brød sødet med dadler. Oliestegte sukkerkugler med sesamfrø. Yoghurt og dadelsirup som tilbehør.

Normalt skal man spise med fingrene, men vi blev tilbudt gafler og skeer og takkede ja. Maden smagte fantastisk. Krydret og sød. Jeg spiste de to ovenståenede tallerkener plus lidt mere, og jeg følte mig mæt, men ikke tung i maven. Meget lækkert.

Her lytter jeg til de to værters belysning af flygtningestrømmene til Europa, emiratiers nutidige leveforhold, ægteskab, klædedragter osv. Noget af det har jeg hørt før, f.eks. i Jumeirah Mosque, og da vi var i Qatar, noget er ny viden og noget er bare anderledes, end det jeg tidligere har hørt. Men interessant er det. Især den mandlige vært. Han er ikke bare vært, som svarer på vores spørgsmål, men han giver den som entertainer. Eller nærmere stand-up komiker. Han har helt sikkert været vært før, og måske er mange af hans jokes indøvede eller bare brugt et utal af gange, men ser man bort fra det, har han vores opmærksomhed i sin hule hånd. Mange af de traditionelle – både kulturelle og religiøse – handlinger, som emiratier stadig udfører, kan han give give fornuftige baggrunde for og forståelige forklaringer på. Hvis formålet med brunchen var, at overbevise os om fornuften i emiratiers levevis – kultur, religion og traditioner – så var det lykkedes.

IMG_5800

Creek Park var det perfekte sted at slå maver og hvile hjerner. I skyggen gik tiden rigtig langsom med gulerodsstænger og kiks og snak om “gamle dage” – både moster L’s og hendes mors (min kære mormor).

IMG_5802

Da energien igen indfandt sig, måtte den forløses i ikke mindre end en firehjulet mooncar. Se bare her:

Nu er der ikke andet tilbage end at skrive:

Weekenden herhjemme er i fuld gang med … ingenting!

Og hvor gøres det bedst? I et træ i parken!

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s