State of emergency

Undtagelsestilstand substantiv

  1. usædvanlige omstændigheder, som gør det nødvendigt for et lands regering midlertidigt at ophæve de almindelige rettigheder, love og regler i samfundet, fordi det er truet af forhold som naturkatastrofer, alvorlige udbrud af sygdomsepidemi, voldelige opstande eller militær invasion
  2. situation, som en person eller en gruppe, fx en familie, et sportshold eller en skole, midlertidigt befinder sig i, og som er præget af forandringer eller udfordringer, som gør, at de normale forhold er trådt ud af kraft, og personen eller gruppen udelukkende forsøger at få de daglige aktiviteter til at fungere, fx på grund af sygdom eller psykisk pres

Kilde: Den Danske Betydningsordbog på www.ordbogen.com

Undtagelsestilstand. En tilstand jeg synes, vi ofte har befundet os i siden, vi har fået børn. Den anden beskrivelse af ordets betydning fra ordbogen fortæller ret præcist, hvad der foregår herhjemme hos os lige nu. M er hjemme fra nursery på femte dag (syvende, hvis vi også tæller weekenden) med en stædig forkølelse. Den slags med tyk hals og grøn snot. Jeg er selv smittet, og det har sat sig på stemmen. M har haft snot ud af øjenkrogene om morgenen og hostet mange timer hver nat. Janus og jeg har forsøgt at holde M og L så meget fra hinanden som muligt i håb om, at L ikke ville blive smittet. Det er lykkedes – indtil videre – dog har hun nu bare raget noget andet til sig: Skoldkopper! Jeps, den der helt ufarlige børnesygdom med de små røde kløende blærer overalt på kroppen. Især i ansigtet og om munden. Stakkels L. I går aftes havde hun rigtig svært ved at sove. Det kløede meget. Overalt. Hun kradsede sig ihærdigt i nakken og hårbunden. Jeg sagde forsigtigt, at hun ikke måtte klø sig. ”Jeg klør ikke på skoldkopperne, mor. Det er et stort myggestik, som jeg har fået,” forklarede hun. Ok, så siger vi det. Jeg kunne ikke nusse hende på ryggen, som jeg plejer og havde ingen stemme til at synge for hende. Hun lå og roede rundt i to timer, før søvnen endelig overmandede hende.

En tilstand med undtagelser. Vores undtagelsestilstand herhjemme består bl.a. i at restriktionerne på skærmtid og antal glas saftevand pr. dag er ophævet. Enhver sover i den seng (eller på den sofa), de lige nu får den bedste og mest sammenhængene søvn i. Bad er et privilegium og ingen må få stress over det gabende tomme køleskab. Social kontakt med andre – børn såvel som voksne – er reduceret til at foregå ved elektronisk kommunikation.

IMG_7098

IMG_7102

Janus og jeg tog L til lægen i går for at få bekræftet, at det er skoldkopper. Eller chickenpox som det hedder på engelsk. I venteværelset ville vi opmuntre L lidt med at oversætte det engelske ord chickenpox direkte til dansk. Kylling … gryde? Jeg kunne ikke høre x’et og troede det hed chickenpot. Janus fik hjælp af google translate. Pox oversættes til syfilis. Det sjove i at oversætte chickenpox direkte forsvandt som dug for solen. L var heldigvis ikke så optaget af vores ordleg, så hun ænsede ikke, at vi undlod at forklare, hvad pox betyder. Hos lægen fik vi bekræftet det, som vi allerede vidste. Vi fik noget creme til at smøre med, når kløen bliver uudholdelig. Og så skal vi komme igen, når alle sår på skoldkopperne er forsvundet. L må nemlig først komme i skole, når skoldkopperne er HELT væk, og en læge har skrevet under på, at hun ikke bære smitte mere. Her i Dubai er de hysteriske med smitterisiko trods det, at vaccinen mod skoldkopper er en del af vaccineprogrammet for alle spædbørn. Vi indstiller os på, at L skal være hjemme de næste 14 dage. Og hvis jeg så lige skal tage de positive briller på, så er det egentlig godt, at L får sygdommen nu. Både set i det korte tidsperspektiv – om to måneder skal vi flyve til Danmark, det ville vi ikke have kunnet, hvis hun havde skoldkopper – men også set i det lange tidsperspektiv, hvor alle kloge hoveder siger, at sygdommen kan blive kompliceret, hvis man får den som voksen.

IMG_7110

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s