Skolestart

”Vi kan også hente plus-plusserne og samle bogstaver af dem?” Jeg forsøger mig med diplomati. L kigger strengt på mig: ”Du havde ikke fingeren op, mor! Reglerne i min skole er de her: Tidy up, be nice to your friend, try your best and raise your hand. Jeg tegner dem for dig, så du kan huske dem.” L vender mig ryggen og vælger den røde whiteboardpen til at sætte handling bag sine ord med.

Jeg har hentet L fra TCG, og vi – L, M og jeg – leger hendes yndlingsleg; skole. M vil gerne deltage, især når L lokker med, at han må være “leader” og gå forrest, når vi skal “ud på legepladsen”. Men samtidig kan han ikke overskue at sidde stille og gøre alt det, som hun forlanger af ham. Han kommer til at lege lidt med duplo og lave lyde uden at have hånden i vejret, og så mister L tålmodigheden med ham og råber.

Mit diplomatiske forslag virker. Vi kombinerer fri leg (M) med bogstaver (L). Begge børn bliver hurtigt opslugte af hver deres kreation og stemningen letter. Jeg laver mig en kop kaffe og prøver selv at sætte nogle af de farverige plastikdimser sammen.

img_0983

Selvom det langtfra er første gang, så påvirker det mig stadig at aflevere et barn i institution, som skrigende og sparkende hives ud af min favn. Som fjernes fra mig, imens det rækker armene ud, og gråden tiltager i styrke – op på det niveau, hvor man ikke er i tvivl om, at barnet mener det.

M.

Han er hårdt ramt. Nye lærere, nye børn (INGEN gengangere fra sidste år!) og så kan han ikke huske meget af det engelsk, som han snakkede før sommerferien. Og i tillæg skal han forholde sig til en tysklærer 1 ½ time hver dag. Han har været af sted tre dage i forrige uge og i går og i dag i denne uge. Sidste uge fejrede muslimerne eid-al-adha og skolen var lukket alle fem dage. Det passede virkeligt dårligt med den netop igangværende skolestart.

På TCG er der sket mange ændringer siden sidst. Strukturen med at undervisningen foregår halvtreds procent på engelsk og halvtreds procent på tysk/fransk er lavet om til fordel for førstnævnte. Tysk/fransk er ikke fjernet fra skemaet, men væsentligt nedprioriteret. Begrundelsen er, at børnene med mere undervisning på engelsk bliver bedre rustet til niveauet på skolerne efter KG2 i TCG.

Det blev præsenteret for os forældre et par måneder før sommerferien, og de nye tiltag blev – mildest talt – buhet ud. Mange har valgt skolen med udgangspunkt i dens særlige tosprogede program, fordi den ene eller begge forældre har oprindelse i Tyskland/ Frankrig. Skolen er dyr sammenlignet med andre og nogle kører langt for at aflevere deres børn der. Jeg kan godt forstå de forældres reaktioner. Men for Janus og jeg er det okay med færre timer tysk til L (og nu også M). L er glad for sproget og også begyndt at tale det, men jeg kan godt lide tanken om, at hun lige nu hovedsagligt skal lære at læse og regne på engelsk. Om ikke så længe skal hun også til at tackle det danske sprog på skrift, og så gør det ikke noget, at fokus på tysk ikke er, hvad det har været.

Nå ja, og så er der jo også lige arabisk. L har i dag lært tegnet for løve:

img_0982

Ændringerne har resulteret i en stor udskiftning på skolen – både blandt lærere, ledelse og forældre. Skolestarten var præget af manglende informationer, halvfærdige lokaler, negative rygter og stor usikkerhed. Den nye ”head of early childhood”, Ms. Green har tidligere været safety inspector og nok ikke helt lagt titlen fra sig, da hun startede efter sommerferien. På legepladsen fjernede hun gynger og torve. Cykler og løbehjul blev ikke stillet frem i frikvartererne og sandkassen måtte heller ikke benyttes. Forklaringen lød: Af sikkerhedsmæssige årsager (I kan nok forstå, at jeg ikke turde fortælle hende, at L tilbage i februar faldt uheldigt ned fra en monkey bar og brækkede benet). Vreden blandt forældre – gamle og nytilkomne – blussede op eller opstod og det resulterede i, at cyklerne blev sat frem og sandkassen gjort tilgængelig igen. Jeg nåede ikke at deltage i protesterne, da vi først ankom fra Danmark en uge efter skolestart. Men gyngerne mangler stadig. En lille gruppe forældre (som repræsenterer de fleste) arbejder på at få dem tilbage. De har stillet et forslag om at bygge et hegn, så legende børn ikke kommer til at løbe ind foran gyngerne. Ms. Green har indvilliget i at undersøge, om det kan lade sig gøre, og om det kan  opfylde hendes krav om sikkerhed.

img_0979

L savner gyngerne, men ellers er hun godt tilfreds. Begge hendes lærere er nye, men fjorten ud af atten børn er kendte fra sidste år, og det hygger hun sig med. Hendes største udfordringer er, når hun ikke har tid nok til at spise sin madpakke færdig eller når trekantsdramaet F – L – O udspiller sig (så vidt jeg har forstået på L, kører det sådan her: F vil giftes med L. Det vil L ikke. L vil giftes med O. Det vil O ikke). Mon ikke det alligevel bliver et godt skoleår?

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s