Kamelløb

USA har amerikansk fodbold, Danmark har håndbold og UAE har kamelløb. Selvom araberne støtter de andre sportsgrene lige som resten af verden, holder de stadig deres lokale traditioner i live.

Kamelløb har fundet sted siden beduinerne hovedsagligt brugte dyrene til transport. En gang imellem arrangerede de konkurrencer for at underholde sig selv, og senere afholdte de også løb ved særlige begivenheder. Interessen for kamelløb voksede i det nittende århundrede, og siden da har det opnået et niveau af national sport i landene på den Arabiske halvø. Der er mange kontroverser forbundet med sporten. En af dem er – åbenlyst – dyremishandling – en anden, som har fået meget mere opmærksomhed, er misbrug af børn. Jockey’en på kamelen skal være let, så kamelen kan løbe hurtigst muligt, og derfor har kamelejere i mange år brugt små drenge fra forskellige lande i Asien. Drengene blev solgt og ført til lejre i ørkenen for at arbejde med at styre kamelerne. Nogle drenge døde eller blev alvorligt skadet under løbene, fordi de faldt af kamelerne og blev sparket eller trådt på. Heldigvis har menneskerettighedsorganisationers stædige arbejde båret frugt, og drengene er blevet erstattet med små robotter.

Den rytter, kamelen styres af, sidder nu i en bil, som kører på en vej parallelt med banen. Fra en chip i øret kan kamelen høre rytterens stemme under hele løbet. På de sidste par hundrede meter bruges den lille robot på kamelens ryg til at piske den, så den yder sit bedste.

img_5252

For to uger siden besøgte vi Al Marmoum Racetrack sammen med familien T. Kamelløb har stået på min wish-to-do-liste, siden vi flyttede hertil. Vi måtte simpelthen ud og se, hvad det var for noget. Det er svært at finde skemaer på nettet over, hvornår løbene afholdes og hjemmesiden er på arabisk, så Janus havde fået en af sine arabisk talende kollegaer til at undersøge, hvornår vi kunne tage derud. Vi var stort set de eneste på turistpladserne, og to mænd med mikrofon og kamera blev interesseret i os (det var nok baby L, som først fangede deres opmærksomhed). De ville vide, hvorfra vi havde hørt om løbene og onkel J indvilligede i at svare på nogle spørgsmål.

img_9291

Kamelerne løb fem kilometer på under ni minutter. Her bliver de gjort klar til start:

img_9339img_9345

… og de kom i mål, der hvor vi sad:

img_9312

Hvidt skum om munden afslørede en krævende præstation. Jeg håber, at den her kamel fik sig et velfortjent hvil og en stor spand vand inden det næste løb.

img_9304

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s