Bæredygtig bydel

Ørkenstaten koger over i øjeblikket og her hentyder jeg ikke til de arabiske staters boykot af Qatar, men ganske enkelt det faktum at temperaturen nu sniger sig op over 40 grader om dagen. Varmt! Det mest naturlige sted at opholde sig udendørs er i poolen. Men i fredags lod vi badetøjet hænge på tørrestativet og fyldte i stedet for vores vanddunke HELT OP. Max blæs på bilens aircon og playlisten ”Sommer og sol” i højtalerne. Af sted med os gik det sydpå. Ned til storebror. Abu Dhabi. Her ligger blandt meget andet Masdar City og den ville vi gerne kigge lidt nærmere på.

IMG_0527

Masdar City er en bæredygtig bydel, hvor teknikker fra traditionel arabisk arkitektur er kombineret med moderne teknologi. Bygningerne er bygget i genbrugte eller genanvendelig materialer. Mellemøstens største solkraftanlæg leverer strøm til de selvkørende el-biler. Et 45 meter højt vindtårn er en moderne fortolkning af “en vindfanger” – malqaf – som fandtes i traditionelle arabiske huse. Med sin højde kan vindtårnet indfange koldere luftlag og føre det ned til den åbne plads i midten af bydelen. Husene ligger tæt, så de danner skygge og smalle passager, som får luften til at cirkulerer. Der er brugt materialer som skyr varmen og samtidig reflekterer lyset, så de små gader ikke bliver for mørke. Alt dette bevirker at udendørsområderne i bydelen er op til 10 grader koldere end Abu Dhabi centrum.

This slideshow requires JavaScript.

 

Det parkeringshus vi svingede ind på var én stor byggeplads. Elevatorerne virkede ikke – eller var blot ikke sat i drift. Afspærringer, kegler, byggematerialer overalt. En enlig sikkerhedsvagt på en klapstol hilste sløvt på os. Vi skubbede til den tunge dør, hvor trapperne gemte sig bag og gik ned til PRT Stationen (Personal Rapid Transit Station). De små el-biler udgjorde helt klart højdepunktet for L og M på turen. Under hele besøget havde vi stort set bydelen for os selv, og derfor var det intet problem at køre i dem igen og igen … og igen!

IMG_0454

 

Køretur med PRT’en

 

Første spadestik til bydelen blev taget i 2008 og visionen dengang var, at den skulle vokse med flere boliger, skoler, supermarkeder, restauranter og op til 40.000 indbyggere. Den vision er endnu ikke blevet realiseret. Der er ellers mange penge og arbejdspladser i grøn energi. Især i en ørkenstat, hvor olien i undergrunden ikke er uudtømmelig. Årsagen til at byggeriet er gået i stå er os ukendt, men det er ikke det eneste store byggeprojekt her i UAE, som ikke er færdig til den forventede deadline. Abu Dhabi International Airport og Dubai Pearl er andre eksempler på dette. Selv her i Dubai Investment Park har vi flere skeletter stående rundt omkring, som bare får lov at stå.

Trods varmen og halvfærdigt byggeprojekt havde de her to en fest:

IMG_0511

Helt klart de sjoveste ekskursionsdeltagere man kan tænke sig!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s