Sidste føljeton i serien om Færøerne

Torsdag – vores fjerde og sidste dag på Færøerne – vågnede vi op til nyheden om to mænds dramatiske fald i en dyb kløft under fjeldvandring. På Færøerne. Den ene omkom. Den andens tilstand var kritisk. Pyh ha. Det var Janus, som stak mig telefonen med artiklen på. Havregrynene voksede i munden på mig. Jeg stoppede med at skovle ind og kiggede henover bordet på vores små rejsekompagnoner. Tænkte på vores vandretur et par dage før. Vi havde passeret flere dybe afgrunde, men selvfølgelig taget vores forholdsregler. Der havde ikke været nogen farlige situationer, og derfor var det også meningsløst at føle bekymring nu. Her bagefter. Men alligevel. Den nyhed ville helt sikkert ikke have betydet noget for mig i Danmark – eller i Dubai for den sags skyld – den kom bare så tæt på nu, hvor vi befandt os på Færøerne og for et par dage siden selv havde kigget ned og mærket suset i maven.

Vi havde bestemt os for at dagens bygd skulle være Kirkjubøur, som ligger på sydspidsen af Streymoy. Den står øverst på listen over Færøernes historiske attraktioner.

IMG_1019

Et sagn fortæller, at da den rige kvinde Gæsa spiste kød under fasten i middelalderen, kunne kirken fratage hende sine jorder og gøre Kirkjubøur til bispesæde. Helt til reformationen i 1540 var Kirkjubøur landets åndelige centrum. Den store domkirkeruin – Magnuskatedralen – er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Den blev bygget omkring år 1300, og det er uvist om katedralen blev færdigbygget eller ej. Nogle kilder viser at biskop Erlendur opkrævede så store skatter til byggeriet, at befolkningen gjorde oprør. Andre kilder hævder, at fordi ”Den sorte død” reducerede befolkningen på Færøerne til en tredjedel, blev katedralen aldrig bygget færdig. Nyeste undersøgelser tyder på, at bygningen engang har været overdækket, men at træet til taget er blevet taget ned og brugt andetsteds, da bispesædet blev nedlagt.

Den sorte konstruktion på billedet stiver muren af, så den ikke falder sammen.

IMG_0989

Tæt på Magnuskatedralen ligger også kongsbondegården og Olavskirken. Begge interessante bygninger. Og til ungernes overraskelse (det er dét, som jeg elsker ved at rejse. Man kan aldrig vide, hvad der venter rundt om hjørnet) og store glæde stod der to legetraktorer ved et hus tæt på parkeringspladsen. Vi så os om efter ejerne for at spørge om lov til at låne dem, men vi var helt alene. Med en lille snak om at låne ting uden at have spurgt om lov frisk i erindringen, kørte L og M forsigtigt rundt på den lille parkeringsplads i hver sin traktor. Lykkelige. Ja, der skal ikke så meget til. Janus og jeg skiftedes til at lege trafiksignal og bremsere. Den som ikke fungerede som færdselsbetjent for de to selvudnævnte bondemænd udforskede de gamle bygninger og vice versa. Perfekt ordning.

Den sorte kongsbondegård med de røde vinduesrammer og græstag var virkelig smuk. Den er et af de ældste beboede træhuse i verden! Den ældste del af bygningsværket stammer fra 1000-tallet og fungerer i dag som museum. Desværre skulle man lægge de 30 kroner for entre kontant i en krukke, så vi kunne ikke komme ind og se det.

IMG_0984

Olavskirkjan har også mange år på bagen – bygget i nordisk klosterkirkestil mellem 1250 og 1300-tallet – og den eneste færøske middelalderkirke, som stadig er i brug.

IMG_0985

Inden afgang til moderlandet ved 18.00-tiden blev der lige tid til et gensyn med den lille hovedstad. Vi udforskede Skansin – den gamle fæstning – spejdede mod horisonten og forestillede os de utallige sørøverskibe som engang var kommet til Færøerne for at hærge og plyndre. Og som måske var blevet slået tilbage af dette imponerende forsvarsværk. Kanonerne fra 1782 og 2. Verdenskrig gjorde stort indtryk på L og M.

 

IMG_1033

Lidt souvenirshopping i H.N. Jacobsens Bókahandil og så en kaffe og et slag UNO på Kaffihúsid, og derefter var det på tide at køre tilbage på Vágar for at boarde flyet til København. Highfives i tolv kilometers højde og enighed om, at denne lille afstikker længere nordpå har været noget helt for sig.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s