Skolestarten

… på Greenfield Community School er overstået. Veloverstået. Vi har nu taget hul på skolemidten om man så må sige. Starten gik forrygende. Jeg afleverede to glade og stolte unger i ens skoleuniformer søndag d. 10/9. Med sommerfugle i maven og nye skoletasker på ryggen. Først skulle Magne afleveres i klasselokalet. Jeg hilste kort på hans lærer og spurgte ham, hvad han gerne ville lege med. På et af de runde lave borde var der stillet modellervoks frem, og her satte M sig. Kys og kram og så havde han ikke tid til mig mere. L skulle afleveres ude i gården. Her stiller eleverne sig på rækker markeret med farvede linjer på asfalten og venter på, at deres lærer kommer ud og henter dem. Vi sagde farvel og hun kommenterede: ”Mor, du lugter altså af sved” med et skævt smil, og så gik hun af sted. Nå! Det var det. Ingen tårer, ingen ”Jeg vil ikke i skole”, ingen klamren sig fast til mine ben. Til gengæld en masse andre mere eller mindre lettede forældre som – ligesom jeg – stod og trådte sig selv over tæerne ved tanken om, at med dette – afkommet netop afleveret på skolen – var 11 ugers sommerferie endegyldigt slut. En på begge måder meget tiltalende og skræmmende tanke. Jeg tror, at de fleste omgående omsluttedes af en hvad-skal-jeg-så-lave-nu-tilstand. Den ramte i hvert fald mig i det sekund L’s sidehestehale forsvandt bag glasdøren. En svensk mor fra L’s klasse læste mine tanker og bekendtgjorde: ”I will go home and catch my breath”. Jeg fulgte selvfølgelig hendes eksempel.

Skoledagen begynder kl. 7.45 og slutter kl. 14.30. L går i grade 1, 1RD (RD står for Ruth Dunmore, som er navnet på hendes lærer) og M går i KG1KC (KC for Karen Cooke). De har udover engelsk og matematik også tysk, arabisk, musik, sport og bibliotekstimer. De fleste af L’s klassekammerater er gengangere fra The Children’s Garden. Også lærerassistenten i klassen har hun tidligere haft. For L var der derfor mange kendte ansigter ved skolestart, og hun kunne udelukkende koncentrere sig om de nye fysiske rammer og rutiner.

(L står med omvendt kasket i højre hjørne af billedet)

IMG_5826

M startede helt fra scratch. Treogtyve fremmede børn og to fremmede lærere. Men det har han ikke ladet sig mærke af. Han har leget upåvirket deroppe med sig selv – de første par dage – og nu nævnes en Vince og en Sebastian også indimellem. Ms. Cookie (som hun gerne vil kaldes) satte sig på hug, da hun skulle have kontakt med M, bad ham om at tage en ting med, som minder ham om mig, da han fortalte hende, at han savnede mig og senest – har jeg lige fået fortalt her til eftermiddag – lod hun ham verbalt rase ud, da træklodserne ikke vil stables, som M ville. To ting leder jeg ud af dette: 1. M er så tryg i klassen nu, at han viser alle sine følelser. 2. Ms. Cookie rummer og anerkender dem – følelserne. Ved overophedning guider hun ham til en hensigtsmæssig forløsning – det verbale udbrud – i stedet for et fysisk udbrud (kast med træklodserne – som han vistnok var kommet til i dag). Min indre pædagog er glad.

Skolestarten gik altså godt for både store og små, og skolemidten fortsætter so far i samme stil. Både L og M er glade om morgenen, når vi skilles ad. Og både L og M er glade, når jeg henter dem igen om eftermiddagen. Og trætte! Stille gabende på bagsædet på vej hjem, senere højlydt drillende i køkkenet og om aftenen opgivende grædende med panden i spisebordet. For det er HÅRDT. At blive vækket tidligt om morgenen og selv stå op og tage tøj på. At sidde stille længe og lytte til lærerens instruktioner. At blive overhalet af elever fra grade 2 på vej hen til klatrestativet. At modtage point for positiv opførsel ved skoledagens afslutning. Og så videre. Hver aften klokken nitten-nul-dut er gardinerne trukket for. Kun airconditionen høres i L og M’s værelse. De sover.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s