The Empty Quarter

L griber efter min hånd. Jeg tager den. Holder godt fast. Mærker varmen strømme over i min og klemmer den. Her er stejlt, og vi må ikke snuble. Selvom sandet føles silkeblødt mellem tæerne, så slår det hårdt ved et fald højt oppefra. Med min anden hånd skygger jeg for solen. Der er et stykke endnu. Opad. Forpustet okser vi videre. Nu side om side. Hånd i hånd. Det er ikke nemt. For hvert skridt vi tager, synker vi langt ned. Men så er vi der pludselig. På toppen. Og får belønningen. Den smukkeste udsigt over høje gyldne sandklitter så langt øjet rækker! 360 grader. Badet i solens sidste stråler ligger de side om side i alle varianter af gul, orange og rød og skaber et bølgende sandhav. Wauw! Kun wauw!

IMG_2112

UAE fejrede 46 års fødselsdag i forrige uge, og det forlængede weekenden med to dage. Vi pakkede Volvoen og kørte sydpå. Ned igennem Abu Dhabi til Liwa Oasis, det sydligste beboede område i UAE.

Her – tæt på grænsen til Saudi Arabien – ligger en håndfuld søvnige landsbyer. Indbyggerne (oprindeligt Bani Yas stammen) lever af dadellandbrug og – traditionelt – perledykkeri langs kysten i sommermånederne. Nu suppleres økonomien i stedet for af den, indenfor de seneste år, stigende turisme. For Liwa Oasis ligger på kanten af verdens største uberørte ørken Rub Al Khali (”de øde lande” eller ”tomheden”) – eller på engelsk – The Empty Quarter. Og den er vidunderlig smuk. Turister er selvfølgelig nysgerrige, og vi var lige så.

Vi havde booket en overnatning på det luksuriøse Qasr Al Sarab Desert Resort, som ligger i udkanten af The Empty Quarter.

Venstre billede: Hotellet. Højre billede: Den blå cirkel markerer hotellets placering. Den sorte bue markerer Liwa Oasis. Under den ligger ørkenen.

Vejen dertil snoede sig op og ned igennem sandklitter så høje som Rundetårn. Med lige dele sus og kilden i maven sad vi klistret til bilruderne. Ørkenen i Dubai er flot. Ingen tvivl om det. Men det her var noget helt andet. Et niveau op. I en klasse helt for sig. Noget man normalt ville se på film (Fast and the Furious! Er det i syveren eller otteren, hvor de kører igennem ørkenen til Abu Dhabi?) efter utallige timer i redigeringsfasen. Uvirkeligt og betagende. Størstedelen af ørkenen – dens omfang svarer til Frankrig – ligger i Saudi Arabien, men den strækker sig ind i UAE, Yemen og Oman. Her falder meget lidt vand og temperaturen svinger mellem under frysepunktet og plus 50 grader celsius. Derfor er området ødet og ufremkommeligt. Selv beduinerne har gennem tiderne altid bosat sig i udkanten af ørkenen, da de planter kamelerne spiser kun vokser her. Geologisk set er stedet et af de olierigeste på jorden, og den saudiske olieproducent Shaybah ligger da også kun ti kilometer fra grænsen.

Efter et hvil på hotelværelsets lækre terrasse pakkede vi kamera og vand for at vandre op på sandklitterne ved hotellets vestlige side. L og M var fornøjeligt beskæftiget i den store sandkasse,

IMG_2100

hvilket gav Janus og jeg ro og tid til at nyde udsigt og solnedgang.

IMG_2150

Da solen forsvandt i horisonten påbegyndte vi nedstigningen. Det gik hujende i høj fart med sandskyer omkring benene. Væsentligt nemmere og meget hurtigere end opstigningen. Sand kan finde vej til alle mulige og umulige steder på kroppen og trods grundig søgen efter de små partikler var de at finde overalt. Også på hotelværelset. Stakkels rengøringspersonale. En udsøgt buffet, en tålelig – vi lå alle fire sammen i en king size bed – nats søvn og en kold morgendukkert i poolen senere, og vi var på vej retur nordpå for at fortsætte vores lille getaway i hovedstaden.

IMG_2173

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s