Barbara and her busy bees

Jeg kan faktisk ikke huske, hvor eller hvornår jeg første gang hørte om Barbara Evans og hendes bier. Men mon ikke det var et sted på de sociale medier? Lige siden har jeg i hvert fald haft en drøm om at blive en del af bikuben. Tilbage i september – efter L og M var kørt ind i den nye skole – skrev jeg til Barbara. Nu skulle det være. Hun gav mig telefonnummeret til Tatyana, en kvinde som instruerede nye bier. Med den gamle huskystar (som er helt tilbage fra tiden i Holbæk!) i armene ringede jeg på dørklokken i townhouse 998 lidt længerede nede af vores vej. Tatyana – oprindeligt fra Kasakhstan, men engelsk gift – åbnede døren og bød mig velkommen med sit britiske: ”Hi darling”. Det var det. Min drøm var en realitet. Jeg var optaget i kuben, og nu knokler jeg side om side med de andre bier.

Kun to uger efter min debut mødte jeg selve Queen Bee Barbara. Sådan kaldes hun af de mange kvinder rundt omkring i UAE, som syr eller strikker for hendes velgørenhedsfællesskab Rags to Riches. Ved mødet fortalte hun mig sin historie. For fire år siden var Barbara i en længere periode lænket til sin sofa. Efter et positivt behandlingsforløb for kræft havde hendes krop brug for hvile, og hun slog tiden ihjel på Facebook. Her faldt hun over en video om den 99-årige amerikanske kvinde, Lillian Weber, som syede én kjole om dagen. Velgørenhedsorganisationer delte kjolerne ud til nødlidende børn i Afrika. Barbara blev inspireret. Derfor – så snart benene kunne bære hende igen – tog hun bus, metro og taxa til Al Satwa, et område her i Dubai, hvor man kan købe stof, tråd m.m. til meget lave priser. De 200 AED som hun havde medbragt blev alle brugt. Hjemme igen begyndte Barbara at sy. Børnetøj. Men stoffet slap hurtigt op. Turen til Al Satwa er lang og besværlig, og Barbara fik den idé, at hun kunne sy tøjet af brugte tæpper og gardiner. På Facebook-siden for kvinder i Green Community lavede hun et opslag, hvor hun bad om gamle uønskede gardiner, tæpper og håndklæder. Responsen var overvældende. Inden længe havde hun materiale til flere års arbejde ved symaskinen. Hun besluttede at bede om hjælp en gang til. Nu handlede det om ekstra hænder til at sy. Opslaget blev delt på Facebook-sider for andre communitys i Dubai, og mange frivillige meldte sig. Med specifikke drop-off steder til doneringer, kvinder der klipper stof ud, syr, hækler, strikker og mønstre til både let sommertøj, varme fleecesæt og sweatere og huer i uld er foretagendet ekspanderet voldsomt.

Barbaras nyeste idé er vaskbare hygiejnebind eller Angel Wings, som hun kalder det. Et sæt består af underbukser, holdere og bind syet af gamle badeforhæng, håndklæder og stof. De skal bl.a. gøre livet lettere for kvinder i Nepal som bliver udsat for chhaupadi – en religiøs praksis – hvor menstruerende kvinder udstødes af landsbyen, fordi de betragtes som giftige. De fleste nepalesere er hinduer og ifølge ældgammel tro, så kan menstruerende kvinder f.eks. gøre alle i familien syge, hvis de tilbereder maden til dem. Kvinderne bliver derfor tvunget til at overnatte i små huler eller hytter, sålænge de menstruerer, og de lider pga. kulde, sygdomme som følge af uhygiejniske forhold, voldtægtsmænd eller bid af f.eks. giftige slanger. Forhåbentligt kan Barbaras Angel Wings gøre en forskel for disse kvinder.

Her – fire år senere ideen tog form – syr Barbara stadig, men hun bruger også meget tid på organisering. Doneringer skal fra drop off-steder til de kvinder, som klipper stof efter mønstre. Det udklippede stof skal videre til de kvinder som syr. Og det færdige tøj og sættene med Angel Wings skal Barbara have, så hun kan pakke og klargøre det til nødlidende folk rundt omkring i verden. Kontakter skaber hun via mund til mund. Alt er baseret udelukkende på Barbara og hendes bier – ingen officielle velgørenhedsorganisationer er inde over. Der er heller ingen penge indblandet. Doneringer er kun materiel, arbejdskraft frivillig og kreationerne sendes ud i verden med private som alligevel skulle til destinationen af andre grunde. Indtil videre har Barbara sendt tøj til 23 lande. I efteråret spurgte Grækenland – som det første europæiske land – om hjælp med varmt tøj til de mange flygtninge. Og i øjeblikket syer jeg fleecesæt til nødlidende børn i Irak:

IMG_2593

De her er i øvrigt lavet af gamle Emirates fly-tæpper til børn. Der er ufatteligt mange mennesker rundt omkring i verden, som har brug for hjælp, og med Rags to Riches gør Babara og hendes bier, hvad de kan.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s