Castle of Good Hope

Vi vågnede op til skyer og tåge torsdag. Det gav ingen mening at tage op på Table Mountain i det vejr, og vi trøstede os med, at vi havde haft fantastisk udsigt over byen, ja hele halvøen, fra helikopteren et par dage forinden. Jeg slog op i Turen går til Sydafrika og skimmede attraktionerne i Cape Town. Vi besluttede os for Castle of Good Hope. Formiddagen i airbnb-lejligheden strækkedes – ingen af os havde travlt med at komme ud i gråvejret – med puslespil, bøger og lidt blogskrivning. Med mine svage ribben er vi tvunget til at geare ned, og det gør egentlig os alle sammen godt. Børnene nyder, at der er tid til at bygge hule inde i sengen eller sjippe og spille bold nede i gården. Da vi for halvanden år siden rejste rundt i Japan, havde vi fuld fart på. Vi var de fleste dage af sted i 10-12 timer, og M faldt ofte i søvn i klapvognen på vej retur til lejlighed/hotel. Janus og jeg lagde mange kilometer i benene hver dag. Resultatet blev at vi med et par døgn tilbage af ferien var totalt psykisk og fysisk udmattede og simpelthen ikke orkede mere. Vi havde ikke lyst til at se eller opleve mere, vi trængte bare til hvile og tid til at fordøje alle indtryk. Nu – her halvvejs igennem turen i Sydafrika – er der stadig rigtig god energi, og jeg er ret sikker på, at vi ikke kommer i samme situation som i Japan.

IMG_7546

Castle of Good Hope er den ældste bevarede bygning fra kolonitiden. Den femkantede fæstning er bygget af Hollandske Ostindiske Kompagni i 1700-tallet. Hollænderne byggede fortet ved Table Bay, så de kunne forsvare sig mod angreb fra fjendtlige skibe. De hollandske kolonister regerede fra Castle of Good Hope indtil briterne overtog området i 1795. Herefter tjente bygningerne som bolig for guvernøren af Kap i mange år. I dag drives fortet af det sydafrikanske nationale forsvar. Der findes to museer i bygningerne – et med billeder og møbler fra kolonitiden og en militærudstilling. Vi ondulerede hurtigt begge afdelinger, men tog os til gengæld god tid på murene. Det var spændende at gå rundt deroppe og forestille sig, hvordan soldaterne havde stået vagt ved kanonerne med udsigt til Table Mountain og Atlanterhavet.

IMG_7573

Vi overværede et vagtskifte og en nøgleceremoni. Sidstnævnte skulle gengive hvordan soldaterne i sin tid rituelt låste fortet op.

IMG_7563

Højdepunktet var en vaskeægte kanonaffyring. Det viste sig – for det anede vi ikke noget om – at alle hverdage kl. 11.00 og 12.00 affyrer en repræsentant fra et sydafrikansk kanonlaug en engelsk et-punds-kanon fra 1800-tallet. Han fortalte lidt om laugets arbejdet med at finde gamle kanoner rundt omkring i landet og restaurere dem. Han viste os, hvordan man rengøre og lader kanonen. Ingen rigtig kanonkugle – kun løst krudt – for som han forklarede: “The cannon can shoot up to 600 meters and then my wife would be hurt down there.” og pegede i retningen af en statue af en kvinde.

IMG_7567

Nærstudier af kanonen og intens snak om, hvad man kan forvente, når sådan en krabat skydes af hindrede ikke at mindste rejsedeltageres kroppe gav et stort spjæt, da krudtet eksploderede. Lyden var også høj, og der var meget røg. Det var jo en rigtig kanon!

Af gode venner havde vi fået anbefalet restauranten Panama Jacks. I guidebogen omtales den, som den mest originale fiskerestaurant i Cape Town beliggende utraditionelt midt i containerhavnen. Frokosten skulle indtages der og Janus tastede adressen ind i google map. Vi blev mødt af et stort skilt med tekst og kort som adviserede om, at restauranten var flyttet til en anden location. Janus studerede længe forklaringen og de to påmalede rundkørsler, så længe at han glemte, at han i Sydafrika sidder ved rattet i højre side, og derfor hev min bildør op, da han kom tilbage. Vi grinede. Efter en del søgen og spørgen fandt vi Panama Jacks. Vi var blevet så sultne, at Janus og jeg uden problemer sagtens kunne dele deres Seafood Grill Misto. L kastede sig over sushi og M spiste fish’n’chips. Rustik atmosfære med alverdens flag i loftet, afslappet betjening og virkelig lækker mad. Panama Jacks får absolut også vores anbefaling.

IMG_7135

På vej tilbage til lejligheden gik der lige lidt sightseeing a la tour de Janus i den. Først parlamentet, hvor vi ikke rigtig kunne komme til at tage billeder, og så den muslimske bydel Bo-Kaap. Navnet betyder ”Oven over Kap” og henviser til områdets placering. De små huse malet i skrigende farver snor sig ad smalle og stejle gader op ad bjergsiden mod Signal Hill over Cape Town. De fleste er fra 1700-1800-tallet og området bebos stadig af efterkommere til de første malajslaver.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s