Frame and falcons

SPLAT! M kigger med lige dele forskrækkelse og lige dele fascination på den store hvide klat med grønt i midten. På gulvet kun tyve centimeter fra hans sandaler. Jeg kommer til at tænke på børnebogen Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved. Måske i denne her situation mere præcist omformuleret til Magne der ville vide, hvem der havde lavet lort på gulvet. Vi behøver dog ikke – som i bogen – at spørge en længere række af dyr, vi så det med vores egne øjne. Falken. Dyrlægen ligger nænsomt fuglen fra sig på bordet. Nu skal den sove. Han trækker en kegleformet plastikhætte ned over dens hoved og tænder for gassen. Et par sekunder senere og så er den væk. I den bedøvede tilstand har han helt ro til at vise os falkens kløer og forklare, hvordan der kan opstå infektioner i foden, hvis ikke de klippes regelmæssigt.

M kan ikke løsrive sig fra klatten. Den er også imponerende stor. Han holder sig for næsen og vrænger ansigt. En mand med mundbind, papir og sprayflaske fjerner den. Nu kan M endelig koncentrere sig om den fodpleje, falken er ved at få foretaget.

Vi er kørt sydpå for at besøge Abu Dhabi Falcon Hospital. Med forhåndsbooking af den guidede tur og ditto betaling samt snesevis af formaninger på hjemmesiden om, at hospitalet ikke refunderer billetten ved udeblivelse, besluttede vi at den sandstorm som rasede udenfor ikke skulle hindre os i vores udflugt. Og sådan blev det. Janus måtte kæmpe med blæsten om placeringen af Volvo’en på motorvejen og knibe øjnene tæt sammen for at skimte andre bilister tids nok i sandmasserne. Det var anstrengende, men det gik. Og frem kom vi.

IMG_8182

Et besøg på hospitalet inkluderer et historisk oprids af hospitalets virke med fakta om falke. Desuden at holde en falk, se den flyve og så ikke mindst overvære ovenstående pedicure. For mange år siden blev falke brugt af beduinerne til jagt. De sørgede for kaniner og andre små dyr. Nu dyrkes de som en luksuriøs hobby. I jagtsæsonen rejser ejeren med sin falk til lande som Kuwait og Pakistan for at deltage i konkurrencer. Her vinder fuglene dyre ure og biler og giver deres ejer prestige. Vandrefalken er den mest populære, fordi den er hurtigst. Den kan flyve op til 320 km i timen. Hunnerne er de største og flotteste. At erhverve sig sådan et statussymbol koster op til 500.000 dirhams.

Efter oplægget blev vi ført ind i det rum, hvor dyrlæger og assistenter foretager mindre reparationer eller forbedringer på falkene. Omkring 30 falke sad på lave bænke beklædt med kunstigt græs rundt omkring i rummet. Med deres skarpe blikke dækket af læderhætter sad de helt rolige, ja et par stykker sov endda. Dyrlægen fortalte, at de alle var blevet indskrevet om morgenen. De fleste til, hvad de kalder et ”check up”, hvor falkene får foretaget blodprøve, røntgen og klipning af negle og næb. Hvis alt er som det skal være, bliver de hentet igen om eftermiddagen af deres ejer.

IMG_8079

Hospitalet er indrettet med topmoderne udstyr, operationsstuer og en fjerbank. Dyrlægen viste os, hvordan de ved brug af lim og forskellige stabilisatorer kan reparere eller erstatte en skadet fjer. Især i jagtsæsonen har de travlt med sådanne operationer. Efter demonstration og snak lod han falken vågne igen. Den blev fodret med et stykke kylling, og så var det vores tur til at have handsken på.

IMG_8121IMG_8128

M og L var de eneste børn. De blev tilbudt at holde en lille ugle. Se lige M her:

IMG_8130IMG_8131IMG_8132

Det gik lidt bedre efter at han fik en handske på:

IMG_8135

Frokosten indtog vi på 71cafe. Her serverede de emirati cuisine. Vi fik sød safrandrik, sprød salat med dadler og zaatar brød (fladbrød med masser urter og sesam). Til dessert arabisk kaffe selvfølgelig, som er tynd og krydret – og egentlig ikke har meget med kaffe, som vi kender den at gøre. Men smagen passer godt til deres søde desserter, hvor de vigtigste ingredienser er dadler, pistacienødder, safran og kardemomme.

IMG_7343

Udover en grundig indførsel i falken og dens liv som statussymbol bød weekenden også på lidt god gammeldags sightseeing. Med gæst fra nord – min mor – og en spritny Dubai attraktion i vaske uægte guld kunne vi ikke la’ vær’. Dubai Frame er en 150 meter høj ramme i Zabeel Park.

IMG_7997

Udefra og på lidt afstand kan man se Burj Khalifa i rammen – selvfølgelig! Indeni får man et indblik i Dubais fortid, nutid og fremtid. I bunden af den ene side føres man igennem en souk-lignende udstilling. En elevator klarer opstigningen til broen, hvor nutiden strækker sig, så langt øjet rækker. Udsigt til det gamle Dubai på den ene side, og det nye på den anden. Store skærme fungerer som kikkerter, lysinstallation i loftet, standere med tegnefunktion og så striber af gulv i glas. Sidstnævnte spillede vores hjerner et puds. Med muligheden for at kigge lige ned føltes det totalt grænseoverskridende at krydse det. Surrealistisk og fjollet.

IMG_8002

IMG_8018

 

This slideshow requires JavaScript.

I bunden af den anden side blev vi præsenteret for en video om fremtidens Dubai. M var solgt. Robotter, flyvende taxaer, en rumstation på Mars og han snakkede ikke om andet hele bilturen hjem. Det blev temaet for hans aktiviteter resten af eftermiddagen. Han byggede en rumfærge af hamaperler og en drone af dele fra sin kuglebane.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s