Ø-ophold

”Hvilke spændende dyr så du på Sir Bani Yas Island?”, min veninde S vender sig i sædet ved siden af mig for bedre at kunne se M. ”Eremitkrebs”, svarer M prompte og med største selvfølgelighed. Jeg skifter bane, imens jeg smiler for mig selv. Det var helt sikkert ikke lige en af de dyr, som S havde i tankerne, da hun spurgte. Gazeller, antiloper og giraffer – you name it – de firbenede hovdyr er åbenbart langt fra lige så interessante som det lille leddyr, eremitkrebsen – ifølge M. Og jeg forstår ham godt. Eremitkrebs kan man samle op, nærstudere, navngive og bygge sandslotte til. Man kan sortere dem efter farven eller størrelsen på deres konkyliehus. Man kan grave baner i sandet og afholde konkurrencer – hvem kommer hurtigst fra A (den lilla muslingeskal) til B (bunken af tang)? Hands-on aktiviteter er fede, og dem laver man altså bare ikke lige med en giraf eller lignende!

Forrige weekend kørte vi sydpå til den paradislignende ø Sir Bani Yas Island, som er Mellemøstens forsøg på en miniature udgave af Afrika. Fritgående påfugle og klippegrævlinge, en safari i åben bil rundt på øen efterfulgt af en overdådig sydafrikansk barbecue var alt sammen med til at give os flash back til vores rejse i Sydafrika. Fine klip til det smukke land med dets rige dyreliv syd for ækvator.

Med sine 17 km fra nord til syd og 9 km fra øst til vest er Sir Bani Yas Island UAE’s største naturligt forekommende ø. Den ligger ud fra staten Abu Dhabi, og er opkaldt efter dennes første indbyggere, The Bani Yas Tribe. Selve øen er faktisk toppen af en saltkuppel skabt for millioner af år siden, og derfor findes der store mængder af forskellige salte og mineraler.

IMG_7402

I 1977 etablerede Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan (UAE’s første præsident) et wildlife sanctuary – et dyrereservat med opdræt. Takket være store investeringer, årtier af stædigt bevaringsarbejde og sirlige vandsystemer er øen nu hjem for tusinder af dyr og millioner af planter. Udover arabiske arter som oryxen og bjerggazellen findes der også afrikanske og indiske dyr på den kunstige savanne. De avles og sættes derefter tilbage i naturen i deres hjemlande. Mange dyr holdes adskilt af indhegning for at forhindre krydsformering af arterne. Vores safari var fra starten af – rent forventningsmæssigt – bagud på point efter vores oplevelser hos Aquila Safaripark. Guiden var venlig og imødekommende, men mere interesseret i at høre om os og afprøve vores kamera end at fortælle om øen og de forskellige dyr. Når Janus og jeg spurgte ind til de facts, som han indimellem leverede, var han nødt til at google svarene på sin telefon. Et travlt strudsepar med et dusin æg og en ihærdig antilope på bagben efter lysegrønne blade blev højdepunkterne for os.

IMG_8217

This slideshow requires JavaScript.

IMG_7392

Det meste af tiden på øen opholdte vi os ved stranden. Vi havde den helt for os selv. Jeg ved ikke, hvad de få andre gæster fik tiden til at gå med under deres ophold, men vi klagede ikke. Tværtimod. En øde-ø-fornemmelse sneg sig ind på os, og den virkede tiltrængt afslappende. Tid og sted glemtes. Kun os. Det lille firkløver. Og så selvfølgelig stranden og dets dyreliv. L og M optaget af eremitkrebsene i vandkanten. Janus og jeg skiftevis optaget af dem – L og M – og af at snorkle i havet lidt længere ude. Her var et større område med tætte vandplanter og et mylder af liv. Stadig så lavt at vi kunne bunde, lå vi helt stille i havoverfladen og iagttog fisk i forskellige farver, former og størrelser. Fantastisk! Lidt senere fik vi lokket L og M til at tage en pause fra de små dyr og vade med ud. I starten mærkedes en modvilje mod havvegetationen som gjorde vandet uklart – for hvad gemte der mon sig der? Men så opklaring – ja, begejstring – da det gik op for dem, at det der netop gemte sig der – i planterne – var særdeles interessant at kigge på.

Og når vi ikke var ved stranden, så var vi selvfølgelig i poolen. 40 grader i skyggen gør sig kun muligt ved konstant afkøling. En alt i alt utroligt afslappende getaway weekend.

IMG_8193

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s