Vulkanologi på Lanzarote

Jeg elsker alt ved Spanien! Kulturen – mañana, ik? – klimaet og maden. Og sproget. Især sproget. Jeg havde spansk som valgfag de to sidste år i gymnasiet. Og jeg elskede det! En studietur til Barcelona i slutningen af 2. g kronede det hårde slid med verbers endelser og de rullende r’er. Trods det er mange år siden, og at jeg desværre ikke har brugt sproget efterfølgende, så kommer ords betydninger og faste vendinger tilbage til mig, når jeg hører det igen. I det lille lokale supermarked på Club la Santa small talkede jeg således med kassedamen en morgen, hvor jeg var henne og købe brød. ”Hola” og ”Cómo estás?” Egentligt kan alle være med her – spansk på gymnasiet eller ej – og kassedamen lyste op i et smil og svarede: ”Muy bien”. Så fint, tænkte jeg for mig selv. Men så sagde hun noget mere. På spansk selvfølgelig. Hun talte hurtigt og længe. Og så stod jeg der med mit ti år gamle gymnasiespansk og fattede nul og nix. Der var ikke andet at gøre end at krybe til korset og mumle: ”No hablo español”. Hun lo overbærende, og jeg kunne godt selv se det komiske i situationen. Faktisk fniser jeg lidt lige nu i skrivende stund.

Lanzarote er den nordøstligste ø af De Kanariske Øer vest for Afrika. Øerne er vulkanske og dannet af udbrudsprodukter fra undersøiske ildsprudende bjerge. I 1480 tog Spanien ejerskabet af øerne efter stridigheder med Portugal. Den oprindelige befolkning – kaldet guancherne – uddøde eller assimilerede med indvandrerne. Klimaet er oceansk med vind og sol det meste af året samt temperaturer over de tyve grader. Den største indtægtskilde er suverænt turisme og trefjerdedele af lokalbefolkningen på øen er beskæftiget inden for dette. Det nød vi godt af, da vi lejede en lille bil sammen med Janus’ familie og skiftedes til at udforske øen.

Vores første mål var det spektakulære vulkanske landskab i Nationalparken Timanfaya. Det er skabt tilbage i år 1730-1736, hvor over hundrede vulkaner spruttede lava ud i en periode på seks år samt et udbrud mere – det sidste – i år 1825. Selvom det er 300 år siden, så er området stort set uforandret på grund af Lanzarotes tørre klima. I byen Yaiza har en præst efterladt sig beskrivelser af, hvordan jordskælv, eksplosioner og askeregn var hverdagskost. Da forstyrrelserne endelig ophørte var en stor del af Lanzarotes agerjord forsvundet under et tykt lag basalt (bjergart opstået ved størkning af magma). Heldigvis opdagede lokale bønder i La Geria, at de ved at grave i den vulkanske aske kunne hjælpe vinens rødder til at nå den frugtbare jord nedenunder. I dag dyrkes foruden vin også forskellige grøntsager.

Det er ikke tilladt for parkens gæster at færdes på egen hånd. Så vi blev stuvet sammen i busser og kørt ad smalle veje der snoede sig rundt i landskabet. I bussen lød en mandlig stemme over højtalerne på spansk. Han fortalte, om det vi så. Janus kiggede på mig: ”Har vi nu sat os i en bus med spansk guide?” Jeg fnes. For trods gymnasiespansk forstod jeg kun få ord. Men efter en rum tid lød en anden stemme. På engelsk. Vi åndede lettede op og multitaskede både at lytte og oversætte i børnehøjde til L og M, som var meget interesserede i at høre om de gamle vulkaner. Landskabet var ubeskriveligt smukt og umuligt at tage gode billeder af igennem bussens ruder.

IMG_9968

Bagefter så vi, hvordan vand omgående bliver til damp, når det hældes ned i et hul i jorden. Først overraskende på den der babys-reaktion-er-gråd-måde, derefter meget fascinerende på den der det-er-svært-at-løsrive-sig-måde.

IMG_9975

Der findes ingen vulkaner i Danmark, og derfor er naturen på Lanzarote meget forskellig fra, hvad vi kender til. Foruden Timanfaya har vulkaner og lava også en hovedrolle ved henholdsvis Los Hervideros og Lago Verde. Mange års erosion af den størknede lava har skabt Los Hervideros, som udgør barske klipper og undersøiske huler langs kysten. Små labyrintagtige stier leder én rundt på toppen af klipperne med kig her og der til det skummende hvide hav, som stædigt slår ind mod basalten igen og igen.

IMG_9876

Nordpå – ikke langt derfra – fascinerede en sø, Lago Verde os med sin grønne farve mod den røde kratervæg af en gammel halv vulkan. Vandet har sin farve efter vulkanske mineraler og mikroorganismer.

IMG_9890

IMG_9885

Lavatunnelen La Cueva de los Verdes var vores sidste oplevelse med følgevirkningerne af historiske vulkanske udbrud. For over 3000 år siden blev den dannet af lavastrømninger fra den nærliggende vulkan, Monte Corona, da en solid skorpe opstod ved afkølingen, før lavaen drænedes og efterlod tunnelen. En guidet tur rundt i hulerne bød på interessante historier om bl.a. hvordan beboerne på Lanzarote brugte grotten til at gemme sig for pirater og uvejr. I koncertsalen (ja, du læste rigtigt) kunne vi hvile benene på en af de mange klapstole, og turen rundedes af med en overraskelse, som fik alle gæsterne til at grine lettet.

IMG_0043

Jeg kan selvfølgelig ikke afsløre her, hvad det handlede om, da det vil ødelægge oplevelsen af et eventuelt fremtidigt grotte-besøg på Lanzarote. Go’ tur.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s