Nordøens natur

Fra Wellington rullede vi nordpå. Med kun tre dage tilbage af camper-livet kørte vi målrettet efter et par must-sees på vores liste over Nordøen og ignorerede de tonsvis af andre seværdigheder og naturoplevelser, som den ellers også bød på. Hardcore, men nødvendigt.

Huka Falls blev vores første stop. New Zealands største flod, The Waikato River snor sig yndefuldt nord for søen Taupō med mere end hundrede meter mellem bredderne. Lige før Huka Falls bliver floden med ét væsentlig smallere og vandmasserne presses igennem en overfladisk slugt, hvilket skaber et enormt tryk. Effekten er 220.000 liter vand per sekund som falder fra Huka Falls og elleve meter ned i en pool. Fra en bro over vandfaldets begyndelse havde vi et godt udsyn til det fascinerende naturfænomen vandenergi.

IMG_0771

Stedet var travlt. Vi delte stierne til de forskellige udsigtspunkter med mange andre turister, men det var okay. Folk bevægede sig stilfærdigt og gav plads til hinanden.

IMG_0777

I poolen var der jetbåde og i luften helikoptere. Turister fik det hele med. Larmende og konstante irriterede det os, at nogen havde fået tilladelse til at drive så kommercielle turistfælder midt i naturen. Nogen skulle skamme sig!

Midt på Nordøen findes steder, hvor undergrunden stadig er aktiv. Her damper det op af jorden, det lugter af svovl og vandet koger i søerne. I parken Wai-o-Tapu kan man opleve den geotermiske aktivitet på nær hold. Allerede få skridt på stien inde i parken udbryder M højt: ”Ad, der lugter af prut!” og holder sig for næsen. L stemmer i. Hun laver bræklyde. Janus og jeg skiftes til at berolige og overbevise dem om, at så slemt er det ikke. Hurtigt finder vi ud af at en pjattet tilgang til problemet løfter stemningen, og både L og M bliver medgørlig. Vi fortsætter på stisystemet og standser ved et af parkens tolv kratere, som er skabt ved at syredampe fra undergrunden erodere jordoverfladen og forårsager et kollaps af omgivelserne. Det seneste formede krater er Te Rua Waitiri, og det opstod i 1967. Vand eller mudder bobler i bunden af kraterne og røg stiger op.

IMG_0785IMG_0790IMG_0793

Parkens hovedattraktion – The Champagne Pool – var bjergtagende. Utroligt hvad Moder Natur er i stand til. Også L og M spærrede øjnene op og glemte svovllugten for en stund. Vandets farver skabes af mineraler fra undergrunden. Ved afkøling og fordampning ses farver som f.eks. rød fra jernoxid, lilla fra manganoxid og gul fra svovl. De første polynesiere som levede i området samlede jernoxid og blandede det med hvalolie til det fik en malinglignende konsistens og bl.a. kunne bruges til at behandle træværk til bygninger.

IMG_0803IMG_0808

Det sidste krater på ruten, Roto Kārikitea, modtager vand fra The Champagne Pool. PH-værdien måler kun 2, så vandet er meget surt, og dets farve er afhængig af blandt andet vejret og varierer fra dag til dag.

IMG_0814IMG_0799IMG_0798

I området springer en stor gejser, og det ville vi gerne se. Men det viste sig, at den kun er aktiv én gang i døgnet – kl. 10.00 hver formiddag – og for os nærmede det sig aftensmadstid. I stedet begav vi os af sted for at finde et sted at overnatte. Vi var heldige hos Rotorua Thermal Holiday Park, hvor L og M brændte energi af på legepladsen, imens Janus og jeg lavede mad. Og hvor vi senere – efter at have spist – tøffede i badetøj og klipklappere over til stedets termiske pools og plejede trætte kroppe lige inden sovetid. Trods udførlige skilte med forholdsregler angående det svovlholdige vand formåede jeg at dumpe ned på bænken i bassinet iført guldring. Og kun guldring. Nej, spøg til side, jeg havde selvfølgelig badedragt på. Pointen var at guld og svovlholdigt vand går ikke så godt hånd i hånd. Heldigvis var Janus opmærksom og advarede mig om min forestående bommert lige med det samme. Hverken ringen eller jeg tog skade.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s