Bad soup crazy vol. 2

Tilbage i april var det første gang jeg gav corona opmærksomhed her på bloggen. Oplægget sluttede med tre punktummer, da jeg ikke kunne finde ud af, hvordan jeg skulle afrunde et skriv om noget som langt fra var forbi. Nu vil jeg forsøge at fortsætte, hvor jeg slap.

24/7-udgangsforbuddet varede tre uger. Janus arbejdede hjemmefra. Han havde indrettet sig ovenpå ved vores skrivebord i soveværelset. For L og M fortsatte hjemmeskolen med alt hvad der hørte til af opgaver, onlinelektioner og evalueringer. På det her tidspunkt havde jeg og børnene efterhånden fundet en rutine i hverdagen, som passede os rigtig godt. Spisebordet blev som udgangspunkt stedet, hvor L og M ”gik i skole”. Her var der masser af bordplads og begge sad nogenlunde komfortabelt på deres triptrap-stole. Jeg havde ikke langt fra køkkenet, hvor jeg brugte størstedelen af min tid næstefter at hjælpe med skoleopgaver og lege med U. Alle de snacks og måltider, der skal til, når hele familien er hjemme dagen lang! Der var også plads til at U kunne sidde og se Rasmus Klump på en Ipad ved siden af de store. Når bølgerne gik for højt mellem L og M eller onlinelektioner krævede særlig ro og koncentration gik L op på sit værelse. Vi brugte også skrivebordspladsen ved siden af Janus som en variationsmulighed for M. F.eks. når han skulle evaluereres i forskellige fag og både have ro og hjælp til at fokusere på en gang. Det fungerede godt og vi havde flest produktive dage.

I starten havde jeg ikke lyst til at U skulle sidde med en Ipad, fordi han så de store med én. Jeg brugte utroligt meget energi på at holde ham væk fra L og M og legede med ham, så han ikke blev ked af det, fordi jeg sagde nej. Men det var overhovedet ikke holdbart i længden. De store skulle på skift og nogle gange endda samtidig have hjælp i forskellige fag. Så snart jeg stod ved en af dem og forklarede adjektiver eller viste division, så stod U og hev i min nederdel og pegede skrigende op på skærmene på spisebordet. Jeg brugte en aften på at undersøge, hvilke apps der passer til børn på 1 ½ år og hentede en håndfuld ned på husets fjerde Ipad. Suk. Min samvittighed var sort som kul, men jeg besluttede at det ikke var verdens undergang (corona-pandemien satte tydeligt mit Ipad-dilemma i perspektiv). U var i øvrigt et naturtalent til at sidde foran den lille skærm og lade sig underholde, og det gjorde vores formiddage mindre hektiske, at han ikke krævede min opmærksomhed, når jeg hjalp de store.

I M og L’s pauser forsøgte jeg at sætte aktiviteter i gang, hvor vi bevægede os. Før udgangsforbuddet cyklede vi eller stod på løbehjul udenfor. Vi scorede også mange mål i vores basketballkurv. Men som foråret skred frem blev det for varmt at være udenfor i pauserne, så jeg måtte tænke i alternativer. Vi fandt det lange sjippetorv frem og L og M lærte at hoppe ind i en bue, som allerede svingede. Vi lavede dansevideoer og spillede forskellige boldlege. Vores Bobles har også ydet deres. De er geniale til at lave en forhindringsbane og når den ender i Fatboy’en, kan man sætte farten op uden at slå sig.

Børn tilpasser sig den situation, som de befinder sig i. L, M og U mærkedes ikke synderligt med at vores frihed var indskrænket i ugerne med udgangsforbud. De spurgte ikke efter at komme ud, og de hverken kommenterede eller surmulede over det. Jeg hentede lydbøger på Ipads’ne, bestilte puslespil over nettet og vi lavede aftensmad i hold på tværs af femkløveret. Ligesom resten af verden havde vi mere tid sammen som familie, og Janus og jeg forsøgte at håndtere det med forskellige aktiviteter. Nye og gamle, sammen og hver for sig. Jeg mærkede, hvordan L og M blev tættere i forskellige lege. De gik på kompromis med hinandens ønsker og interesser. M indvilgede f.eks. i at lege skole med L – den leg elsker hun – og L lod M være læreren – selvom hun normalt helst selv indtager den rolle.

IMG_6175IMG_1148

IMG_6596

Som ugerne gik blev det varmere og varmere uden for. Normalt ville vi være sprunget i community-poolen dagligt, men pga. corona var den jo lukket. Vi skævede til naboen, som brugte en eftermiddag på at samle en lille fritstående pool i haven. Sku’ vi? Børnene svarede ”jaaa!”, og selvom Janus et par aftener senere beklagede sig over den doktorgrad i kemi, som han var nødt til at tage for at ku’ dosere poolen de rigtige mængder klor, så var det det hele værd. Børnene var som køer er, når de lukkes ud på græs om foråret. Det smittede, og hvor vi dog nød at få luftforandring fra huset udenfor i kølende omgivelser!

IMG_1160

Da 24/7 udgangsforbuddet blev ophævet fik det ikke den store betydning for børnene. De var nemlig stadig forment adgang til de steder – malls, fitness-centre, strande osv. – som begyndte at åbne igen. Sammen med de gamle omtaltes børnene som de mest udsatte, og regeringen var af den overbevisning, at de skulle skånes til det sidste. Med et par måneders ophold i huset, haven og community’et uden anden social kontakt end Janus og jeg reagerede M som den første. Han havde nogle grædeture, som han ikke selv vidste, hvad årsagen til var. Han udviste tegn på apati og ville ikke noget og gad ikke noget. Heller ikke aktiviteter som Janus og jeg vidste, at han normalt rigtig godt kan li’. Også L reagerede. Hun kunne sætte ord på – bl.a. brugte hun ordet ensom – og det gav anledning til vigtige snakke om følelser og situationen, som vi befandt os i. Det var hårdt at se L og M lide. Janus og jeg lovede hinanden at så snart muligheden bød sig, så skulle de lege med deres venner igen. Det havde højeste prioritet. Åbningen af samfundet tog fart og den kom til at inkludere børn også. Folk omkring os rørte på sig og vi begyndte at se vores svensk-belgiske vennepar, som har børn på samme alder som vores. Det var fantastisk at socialisere igen. For os alle sammen. Det gav fornyet energi, inspiration og håb.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s