En rejsevejledning igennem den bureaukratiske del af Dubai

Skrevet af Janus:

Dette er et forsøg på en vejledning til, hvordan man skaffer alle de dokumenter, som man skal bruge, når man etablerer sig i Dubai. Listen er blevet til ud fra min egne oplevelser og er derfor mine råd og ikke en officiel vejledning. Jeg har bygget vejledningen op på den måde, at jeg skriver en lille forklaring af, hvad jeg har gjort, og så kommer de dokumenter, som jeg skulle bruge. Tingene er opstillet i kronologisk rækkefølge, så du typisk skal have lavet foregående stykke papir, før du kan rykke videre til næste.

Et generelt råd er at scanne alle de dokumenter du har og får, så du altid har en elektronisk kopi. Derudover vil jeg anbefale dig altid at have et par ekstra kopier af pas, visa, emirates ID og det vigtige papir, som du skal bruge til den pågældende ansøgning, så du aldrig løber tør. Når jeg f.eks. skriver ”kopi af pas”, så er det minimum to kopier.

Dubai udvikler sig hele tiden hurtigt og nogle af procedurerne kan allerede være forældet, beløb kan være ændret eller lignende. Jeg håber dog, at dette kan være en lille hjælp på rejsen igennem den bureaukratiske del af Dubai. Det der har hjulpet mig mest er en stor mængde tålmodighed, ikke for store ambitioner omkring, hvor meget man kan nå på en dag, og at det hele er en del af den fantastiske oplevelse, det er at bosætte sig i et andet land.

Mit Visa

Min arbejdsgiver er selvfølgelig min sponsor og stod derfor for alt det administrative. Min arbejdsgiver har en mand ansat til kun at sørge for visa og lign. Jeg har kun skulle mødes med ham til en blodprøve og et røntgenbillede af brystkassen på Al Karama Medical Fitness Center samt det helt store fingeraftryksshow i Knowledge City Center. Da jeg ankom til Dubai, blev jeg mødt af Mahaba Service, der havde min entry permit med, så jeg kunne komme ind i landet og processen med Visa kunne startes.

Jeg kan ikke præcis huske hvilke dokumenter, jeg har fremsendt til min arbejdsgiver, før jeg kom til Dubai, så listen herunder er efter bedst mulige hukommelse:

 • Kopi af pas
 • Eksamensbevis fra den højeste uddannelse gennemført (stemplet af Udenrigsministeriet i Danmark og Udenrigsministeriet i Dubai. Samt stemplet af Det danske konsulat i Dubai eller UAE konsulatet i Stokholm)
 • Elektronisk pasbillede
 • En masse formularer specifik for min arbejdsgiver
 • En masse dokumenter knyttet til mit erhverv
 • 370 AED til emirates ID
Bankkonto (www.emiratesnbd.com)

Noget af det første, der skal laves, når du har fået visa og emirates ID er selvfølgelig en bankkonto, så du kan få løn af din arbejdsgiver og generelt kan begynde at leve af dirhams og ikke kroner. Jeg valgte personligt Emirates NBD, fordi jeg fik den anbefalet af nogle kollegaer. Jeg har dog ikke været kunde der i lang tid nok til virkelig at kunne sige noget godt eller dårligt om banken. Da jeg skulle oprette kontoen henvendte jeg mig direkte i bankens afdeling i Dubai Mall (kan ikke anbefales torsdag efter kl. 17.00, da der var rigtig mange mennesker). Jeg fik åbnet en basiskonto med besked om, at når min første løn gik ind kunne hele verden af kreditkort og lignende åbne sig for mig. Jeg takkede nej til en checkbog. Det vil jeg ikke anbefale, at man takker nej til, da det viste sig, at jeg skulle bruge tre checks til at betale for husleje m.m. Det blev 20 AED pr. stk. og tog 5 timer at få lavet og kunne kun ske imellem 8-14.30 i banken.

 • No objection letter incl salary letter fra sponsor
 • Emirates ID plus kopi af dette
 • Pas plus kopi af dette
 • Visa plus kopi af dette
Kørekort (www.rta.ae)

Kørekort skal laves på et RTA (Road and Transport Authority) kontor. Det er lovpligt at have UAE kørekort, når du har opholdstilladelse. Synsprøven (eyetest) skal laves, før du møder op og kan laves hos de fleste optikere. Husk at medbringe et billede eller to til optikeren. Jeg fik lavet mit kørekort i Al Manara Center – her ligger også en godkendt optiker. Det tog under 20 min. incl. kø, og jeg fik udleveret det nye kørekort med det samme. De 410 AED som du skal medbringe dækker omkostninger på 160 AED for selve kørekort, 50 AED for en elektronisk bog, som du modtager et link til og 200 AED for at åbne en konto, så du kan modtage evt. bøder.

 • Kopi af pas
 • Kopi af visa
 • Emirates id original og kopi
 • To pasbilleder (dog kunne RTA elektronisk hente mit billede ved hjælp af min emirates ID)
 • No objection letter fra sponsor
 • Internationalt kørekort
 • Originalt dansk kørekort
 • Eyetest certifcate (kan fås hos de fleste optikkere ca. 130-150 AED)
 • 410 AED
DEWA (www.dewa.gov.ae)

DEWA er Dubai Electricity & Water Authority og er den virksomhed, som har monopol på at levere vand og el til din bolig. Det er det første og eneste, som jeg har fået opsat ved kun at bruge internettet. Derfor er nedenstående dokumenter selvfølgelig scannet ind og sendt elektronisk. Udover DEWA er Ejari det eneste, jeg er stødt på, der også kan laves elektronisk. Jeg må sige, at jeg var meget skepisk, da jeg skulle lave det, da det er meget anderledes end alle de andre procedurer. Men jeg må indrømme, at jeg blev meget positivt overrasket. Det hele tog mig 15 min at lave en aften og dagen efter, fik jeg en email om, at de skulle bruge lidt flere dokumenter. Disse blev sendt og vupti DEWA var sat op, og jeg kunne forsætte til næste trin, Ejari.

 • Kopi af pas
 • Kopi af visa
 • Emirates ID kopi
 • Tenancy contract
 • Landlords Title deed
 • Landlords pas
 • Landlord Emirates ID
 • 4000 AED for villa og 3000 AED for lejlighed
Ejari (www.ejari.ae)

Ejari er et dokument, som skal bruges til at lave alt til hjemmet. Opsætning af internet, Emicool og lign. Derudover skal den bruges ved ansøgning om opholdstilladelse for familien. Ejari kan på dansk bedst forklares som en tinglysning af lejekontrakten på det hus eller den lejlighed, man har skaffet sig. Ejari kan laves mange steder og disse fremgår af hjemmesiden. Der er også nogle steder, der laver det over nettet. Fremgangsmåden skulle være næsten som med DEWA. Jeg fik selv lavet min på Al Manara Center ved Noor Bank metro station, hvilket var meget smertefrit og tog 30 min inkl. ventetid.

 • Pas kopi
 • Visa kopi
 • Emirates ID original evt. medbring kopi
 • Tenancy contract
 • Landlords Title deed
 • DEWA Security deposit reciept
 • 215 AED (195 AED i 2015)
Visa’er og emirates ID til familiemedlemmerne ( – konen og børnene i mit tilfælde) (www.dnrd.ae)

Med hensyn til visa til familiemedlemmerne har vi valgt den løsning at købe os til hjælpen igennem ham der igennem min arbejdsgiver sørgede for mit visa. Derfor er dette afsnit måske ikke til den store hjælp udover, hvilke dokumenter der skal bruges.

Det kan dog nævnes at familiemedlemmer under 18 år ikke skal helbredstjekkes og heller ikke skal have taget fingeraftryk til emirates ID’et. Jeg har researchet mig frem til, at man skal være opmærksom på, at hvis man har børn, kan man være sponsor for sine døtre til de bliver gift. Med hensyn til sønner er det til de er 18 år, dog kan det forlænges til 21 år, hvis de er under uddannelse.

Min kone fik lavet sit helbredstjek på Al Karama Medical fitness center, samme sted, som jeg fik. Det er et fint sted, men det kan anbefales at komme tidligt, når de åbner, så er køen mindre. Derudover – som en kollega anbefalede mig – så medbring altid småbørn, hvis du har, så kommer du ofte foran i køen. Det lykkedes for min kone, da hun havde begge vores børn med, da jeg var på arbejde.

Fingeraftrykket fik hun lavet i Knowledge Village Center i Dubai Internet City, samme sted som jeg. Jeg var dog et andet sted først, hvor jeg blev afvist, fordi køen var så lang, at de ikke regnede med at komme igennem den. Det skal siges, at jeg ankom kl. 10.30, derfor gælder rådet om at komme tidligt alle steder.

 • Vielsesattest (stemplet af Udenrigsministeriet i Danmark og Udenrigsministeriet i Dubai. Samt stemplet af Det danske konsulat i Dubai eller UAE konsulatet i Stokholm)
 • Fødselsattest på evt. børn (stemplet af Udenrigsministeriet i Danmark og Udenrigsministeriet i Dubai. Samt stemplet af Det danske konsulat i Dubai eller UAE konsulatet i Stokholm)
 • Kopi af pas på sponsor
 • Kopi af visa på sponsor
 • Kopi af emirates ID.
 • Ejari
 • DEWA
 • Salary letter
 • 550 aed til at lave entry papirerne
 • 500 aed til medical test, hvis over 18 år
 • 370 aed til oprettelse af emirates ID
 • 550 aed til at få visa i passet
Etisalat internet (www.etisalat.ae)

For at opsætte tv, internet og telefon hos Etisalat skal du besøge et af deres business centere. Jeg brugte det i Jebel Ali. Det var relativt nemt, men det tog dog 40-45 min, selvom jeg kom til med det samme. Hvis du allerede har et installationnummer på din bopæl er det meget hjælpsomt for dem. Dagen efter jeg havde været hos Etisalat fik jeg besøg af fire tekniker, som satte internet, tv og telefon op på 30 min. Etisalat anbefaler selv, at du skaffer router til internet, da det er det billigste. De kan dog godt medbringe en mod betaling. Teknikerne have set-up boks med til tv og en udmærket trådløs telefon.

 • Kopi af ejari
 • Kopi af tenancy kontrakt
 • Kopi af pas
 • Kopi af visa
 • Emirates ID original evt medbring kopi
Emicool (www.emicool.net)

Emicool er den virksomhed, som står for airconditionen i det område, som vi har valgt at bosætte os i. Da vi overtog huset, lavede vi en aftale med ejeren og Emicool om, at vi bare overtog den aftale, der allerede var i gang. Derfor var det bare et hurtigt besøg på Emicools kontor med nedenstående dokumenter og så underskrive kontrakten i tre eksemplarer. Den eneste krølle var, at jeg skulle have fat i ejeren af vores hus, så han også kunne underskrive.

 • Kopi af pas
 • Kopi af visa
 • Emirates ID og en kopi
 • 3000 AED i depositum – kan betales med kort
Spritlicense(www.africaneastern.com/t-applylicensedubai.aspx)

Jeg valgte at søge min spritlicense hos African+Eastern (A+E), da det virkede lidt nemmere igennem deres hjemmeside. Et andet alternativ er MMI. Deres hjemmeside er mmidubai.com.

På hjemmesiden gik jeg ind under menuen ”apply license”, og så er det ellers bare i gang med at udfylde step-by-step guiden. Fordelen ved at gøre det online er at A+E printer alle dokumenter, udfylder dem og så sender dem med kurer dertil, hvor det passer dig. Når du modtager papirerne skal de underskrives og evt. suppleres med de dokumenter, der ikke kan uploades. Herefter er det af sted til nærmeste A+E og aflevere papirerne og 170 AED. Min licens tog omkring en måneds tid, så planlæg ikke med at kunne få en hurtig brandert. A+E ringede til mig, da kortet var klar til afhentning. Jeg fik en masse forskellige voucher med, som giver rabat på 5-6 barer og hos A+E selv. Jeg ved ikke, om det er noget MMI også praktiserer.

 • Kopi af Pas
 • Kopi af Visa
 • Kopi af lejekontrakt
 • Kopi af employment
 • No obejctions letter fra sponsor
 • Salary Certificat
 • Et pasfoto.
 • 170 AED

One Comment Tilføj dine

 1. Anders Agervold siger:

  Super ide og jeg glæder mig til spritkort, som jeg heller ikke endnu har fået mvh Anders Agervold

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s